Dansk-canadiske forbindelser

I landsbyen Vollerup, tæt på den nu nedlagte jernbane mellem Sønderborg og
Mommark Færgehavn, ligger Grønnemose-kvarteret. Ved første øjekast et typisk
dansk boligkvarter anno 2009. En skøn blanding af træ- og murstenshuse i forskellige farver og med hver deres individuelle præg. Et godt sted, hvis man f.eks. mangler inspiration til valg af tagmaterialer, for her er noget for enhver smag.

To af de mere end 50 huse skiller sig dog formmæssigt en del ud fra mængden, de er
nemlig ovale. Et moderne A-hus, hvor tag og facade går i ét. Udvendig et formsprog,
som ligger langt fra den almindelige danske byggeskik, hvor derimod det indvendige
er meget nordisk med lyse farver, naturmaterialer og et dejligt lysindfald, hvilket bl.a. er et resultat af den fleksible, buede form. Manden bag det spændende byggeri er canadiske Ron Bader.

Inspirationen har jeg bl.a. hentet fra inuitternes igloer, siger Ron Bader. Når man ser fotos af de buede spær, tror jeg godt man kan se, at det er nogle af de samme idéer, som ligger til grund for mine huse. Det, der fascinerer mig, er den selvbærende konstruktion, som skaber en fantastisk fleksibilitet og mulighed for at indrette boligen præcis, som man ønsker det – også efterfølgende, hvis der er rum, man ønsker at bytte rundt på, lave større osv. Her er ingen spildplads, ingen skunk eller generende hanebjælker.

Nyt land, nye skikke

Ron Bader, der er født og opvokset i Canada, har en bred uddannelse inden for
maskin- og bygningskonstruktion. Forfædrenes rødder kan han spore tilbage til
Nordtyskland, nærmere bestemt Slesvig,der indtil 1864 var en del af det danske
rige. Herfra er der ikke langt til Danmark, men det var mødet med en dansk pige i
Toronto, som for 8 år siden førte ham til Sønderjylland.

Det var svært i starten. Et helt nyt land, nye skikke og traditioner og et sprog,
som bestemt ikke er det nemmeste at lære. Men der var jo ikke andet at gøre end at
kaste sig ud i det og forsøge at få opbygget et netværk. Jeg fik job hos en lokal
tømrer, hvor jeg blev udstyret med en bil og et landkort, og så var det ellers blot at
tage fat. På den måde har jeg fået en stor viden om danske forhold og ikke mindst
udvalget af byggematerialer.

B&C betontagsten på buet tagkonstruktion
Det buede hus i Vollerup har mange spændende detaljer, bl.a. overdækket terasse.

Kendte danske byggematerialer

For 4 år siden satte Ron Bader sig til tegnebordet for at gøre sine idéer til virkelighed.
I begyndelsen var det dog ikke alle, der var lige begejstrede for de canadiske tanker om en selvbærende tagkonstruktion i 1½ plan. Kommunens tekniske forvaltning stillede spørgsmålstegn ved bæreevnen, men et utal af beregninger overbeviste selv de største tvivlere. Delene til de store, buede spær, som er fremstillet af krydsfiner og massivt træ, fik Ron Bader sendt fra Canada, men ellers er der fortrinsvis brugt danske byggematerialer.

Husets form er meget anderledes, så for ikke at skræmme folk væk har jeg helt bevidst valgt at satse på kendte danske byggematerialer, som har været på markedet i mange år og derfor står for kvalitet. Det er mit håb, at det skaber større tryghed. Jeg har ligeledes haft fokus på, at de valgte materialer kræver så lidt vedligeholdelse som muligt. På et hus med denne form ville man i Canada typisk vælge tagpap, men jeg opdagede hurtigt, at danskerne foretrækker tagløsninger med tegl- og betontagsten, hvilket da også virker langt mere eksklusivt og gennemført.

Skræddersyet

Da jeg første gang kontaktede MONIER for at høre om erfaringerne med at lægge B&C betontagsten på en buet tagflade, blev der meget stille i den anden ende af røret. Heldigvis var salgskonsulent Ole Krøjgaard med på idéen, og en god dialog var igangsat. For at undgå skæringer fik jeg husets højde tilpasset, så det gik op med hele tagsten. Vi lavede ligeledes en prøveoplægning, der hurtigt viste at B&C betontagsten var som skræddersyet til den buede overflade. De sluttede fuldstændig tæt hele vejen op og det så fantastisk ud. Noget af det, der overraskede Ron Bader mest ved netop B&C betontagsten, var det store tilbehørsprogram. Det satte gang i fantasien.

Jeg fandt hurtigt ud af, at B&C ventilationssten kan bruges til andet end ventilation, nemlig som lyskilde. Jeg fik indbygget spots i en række sten langs begge husets sider, så der er et flot lysudfald mod haven.

Lavt energiforbrug

De to boliger, Ron Bader har opført på Grønnemosevej, er på henholdsvis 190 og 245 m² i 2 plan. Byggeprisen er ca. kr. 13.000 pr. m² og energiforbruget i de velisolerede huse er meget lavt. Familien, der bor i det største af husene, har på halvandet år brugt blot kr. 10.000 på opvarmning. Isoleringen er i det hele taget et kapitel for sig, for i modsætning til et traditionelt dansk hus med overetage, dvs. tag med hældning på 45˚, så følger isoleringen uafbrudt den buede form hele vejen rundt. Det er med til at sikre en langt bedre isolering og dermed et lavt energiforbrug. Til den næste buede bolig har Ron Bader planer om at bruge en ægte klassiker blandt danske tagsten, Dantegl vingetagsten. Om det lykkes lige så godt som med B&C betontagsten, må tiden vise, men idéen er da utrolig spændende.

Jeg synes danskerne er meget konservative,hvad boligbyggeri angår. En af forklaringerne er måske, at det er så dyrt at bygge nyt, så det handler om at være på den sikre, lidt konservative side, når man springer ud i den store investering. I mit hjemland er folk i langt højere grad styret af fantasi og kreativ udfoldelse, når det gælder byggeri. Vi har et godt engelsk udtryk, der hedder ”Think out of the box” – det handler om at være åben over for nye idéer.

En buet tagkonstruktion under opførelse
Det er den buede form, der gør Ron Baders boliger til noget helt specielt.
Der er anvendt B&C tagsten til det buede tag
Mit hus vækker opsigt i et typisk dansk nybyggerkvarter, udtaler Ron Bader.
Buet hus med B&C tagsten
B&C ventilationssten som lyskilde
B&C ventilationssten anvendt som udendørsbelysning.
B&C betontagsten på buet tagflade
fakta
Vil du vide mere om Ron Bader og hans virksomhed Bo Bedre Buet ApS, så klik dig ind på http://www.bobedrebuet.dk/.