Sortengoberet Dantegl i rigtigt tagdækkervejr

Det var letskyet, himlen blå, solen strålede, vinden var svag og temperaturen 19-20˚
- det var rigtigt tagdækkervejr, da tømrerne Anders Holberg og Lars Hansen tog fat på at oplægge det allerførste tag med den nye sortengoberede Dantegl.

Vi befinder os øst for Skælskør, i Sibberup, der er navnet på en lille samling huse og gårde. I en gammel frodig have ligger et hyggeligt lille murstenshus fra ca. 1910, som er ved at gennemgå en større renovering, der bl.a. omfatter sandblæsning og maling af facaden samt en helt ny tagetage med kviste, ovenlysvinduer og skorstene. Fra huset er der en storslået udsigt over bølgende græsmarker og Smålandsfarvandet. Det er tømrer Anders Holberg, Holberg Byg, Slagelse, som står for arbejdet.       

Det er en god, spændende og omfangsrig opgave, og når vejret er som nu, er det herligt at være tagdækker. Vi er afhængige af vejret, så udsigterne for de kommende dage blev ivrigt studeret, da vi påbegyndte det store arbejde med nedtagningen af det gamle tag, der bestod af plane eternitplader, der minder om naturskifer. Da jeg blev kontaktet, havde ejeren allerede gjort sig nogle tanker om, hvordan det nye tag skulle se ud, og hvilken form for tagbelægning han ønskede, så det var forholdsvist nemt for mig at foreslå en række tagløsninger, der opfyldte kundens ønsker. I dette tilfælde var jeg helt enig i kundens valg, fordi den valgte type tagsten passer flot til huset, men sådan er det ikke altid, og så må jeg jo prøve at påvirke folk i den retning, som jeg finder mest rigtig. Det er vigtigt at husets byggestil passer med valget af tagsten.

Et lille hus lang ude på landet fik som det første lagt den nye sortengoberede Dantegl på taget.
Et lille hus lang ude på landet fik som det første lagt den nye sortengoberede Dantegl på taget.

Husets ejer og bygherre Karsten Jønsson følger ivrigt med i arbejdet, der for alvor begynder at tage form nu, hvor oplægningen af tagstenene er godt i gang.

For mig er tegl det helt rigtige materiale at lægge på et tag, så det var en forholdsvis nem beslutning og så alligevel ikke, for der er jo mange forskellige tegltagsten. En glaseret tagsten, synes jeg ikke passer til huset, så valget stod mellem naturrød og matsort. Jeg var mest stemt for den matsorte, og da Anders Holberg præsenterede mig for den sortengoberede Dantegl, var jeg ikke i tvivl, det var den helt rigtige tagsten til mit nye tag. Og da prisen så også var helt rigtig, kunne det ikke være bedre. Det, der tiltaler mig ved lertagstenen er, at jeg ved, at det er et 100% naturprodukt.  
        
Anders Holberg udfører alle former for tømrerarbejde og oplægger årligt 7-10 tage.

Jeg har oplagt mange tage med Dantegl, derfor kender jeg produktet indgående, så det var helt naturligt for mig at foreslå den nye sortengoberede Dantegl, da jeg fornemmede, at det var noget i den retning, kunden ønskede. Og uden at prale alt for meget så synes jeg faktisk, det kommer til at se brandgodt ud!

Bla..........
Det kræver præcision og godt håndelag at oplægge en vingetagsten.
Fakta
Dantegl vingetagsten er et 100 % dansk naturprodukt fremstillet på Volstrup Teglværk i Nordjylland. Den naturrøde Dantegl er højt værdsat, både når det gælder moderne og mere traditionelt byggeri. Vi er sikre på, at det samme vil gøre sig gældende for den nye sortengoberede Dantegl. Formen er klassisk, men den flotte matte overflade udstråler en enkelthed og lethed, der passer til såvel renovering som moderne boligbyggeri, der netop er præget af stramme linier og det mørke look.
Bla
Bla