Den universelle tagløsning

Slotte, herregårde, ældre byhuse, kirker, klostre, rækkehuse, moderne boligbyggeri, skoler mm. – på alle disse vidt forskellige bygninger er der oplagt røde Dantegl vingetagsten. Det er tagstenen, der passer ind de fleste steder, uanset om det er en bygning med en historie, der går flere hundrede år tilbage i tiden, eller en topmoderne og minimalistisk 2009-villa, så det er vist ikke for meget at bruge ordet universel om Dantegl fra Monier. En på én gang både klassisk og meget tidssvarende tagløsning, der sender klare signaler om kvalitet og noget ægte dansk.

En del af Mellervangskolen i Aalborg fik nyt Dantegl tag. Arbejdet blev udført af tagpartner Nordjysk Tagservice.
En del af Mellervangskolen i Aalborg fik nyt Dantegl tag. Arbejdet blev udført af tagpartner Nordjysk Tagservice.

Mellervangskolen i Nørre Tranders i den nordøstlige udkant af Aalborg har netop været igennem en stor tagrenovering, hvor det gamle, nedslidte tegltag er udskiftet med nye røde Dantegl vingetagsten. For arbejdet stod tagpartner Nordjysk Tagservice.

Vi har været i gang i 3 måneder med den omfattende renovering, hvor ikke alene de gamle tagsten skulle pilles ned, men også en stor del af isoleringen måtte udskiftes, fortæller tømrer Jesper Nielsen. Herefter blev der isoleret med 300 mm, monteret undertag og nye lægter, før vi kunne lægge Dantegl på den i alt 1.200 m² store tagflade. Da der var flest, var vi 8 håndværkere, der arbejdede på opgaven. Det kræver unægtelig noget mere forberedelse at skulle renovere taget på en treetagers bygning end f.eks. et almindeligt parcelhus med en taghældning på 35 grader. Alene arbejdet med at opstille og nedtage stilladset er tidskrævende, og der stilles også særlige krav til, hvordan de gamle tagsten og isolering kommer sikkert ned fra taget.

Tre af de håndværkere, som har stået for renoveringen af taget på Mellervangskolen
Fra venstre Claus Balser, Jesper Nielsen og Christopher Larsen.

Da vi besøgte Mellervangskolen var det bestemt ikke det bedste tagdækkervejr, for himlen var grå, vinden kraftig fra vest, og med jævne mellemrum blev der åbnet for sluserne. Der skulle dog meget til for at stoppe arbejdet, for det var den allersidste del af den store tagflade, som manglede, men da regnen på et tidspunkt stod ned i stænger, fortrak alle til skurvognen og en kop varm kaffe.

Vi har ellers været meget heldige med vejret, men så kommer der sådan en rigtig træls dag for at sige det på godt nordjysk, fortæller Claus Balser. Vi har renoveret taget på en af bygningerne og kunne godt være fortsat til nogle af de andre, for tagkonstruktionen er også her i en rigtig dårlig forfatning, men det er der desværre ikke penge til. Jeg vil så også sige, at efter 3 måneder her på Mellervangskolen, så er det rart at komme videre til noget andet.

Mellervangskolen i Aalborg
FAKTA OM DANTEGL MODEL GAMMEL DANSK
Længde404 mm
Bredde236 mm
Dækbredde207 mm
Lægteafstand325-331  mm
Vægtca. 2,7 kg/stk.
Forbrug14,6 stk./m²
Taghældningmin. 20°

Dantegl vingetagsten findes i 2 forskellige modeller. Model Gammel Dansk fås i farverne rød, mocca, blådæmpet, engoberet sort og glaseret sort. Model Økonomi, der er lidt større end model Gammel Dansk, fås kun i rød.

Dantegl vingetagsten
Fakta om mellervangskolen
Den ældste del af Mellervangskolen blev taget i brug efter sommerferien 1951 under navnet Centralskolen i Mjel. Det blev i 1963 ændret til Østersundby-vejens Skole, og i 1975 førte en ændret vejføring til, at skolen fik sit nuværende navn Mellervangskolen efter det sted, ”Mellervangen”, hvor skolen blev opført for snart 60 år siden. Der var plads til 225 elever, og der var 8 lærere ansat til at varetage undervisningen. Da elev-tallet begyndte at stige voldsomt i midten af 1960’erne, blev problemet i først omgang løst ved at opstille midlertidige barakker i skolegården. Det var ikke nogen holdbar løsning, da elevtallet efterhånden passerede de 1.000, så i 1977 blev Mellervangskolen udvidet med bl.a. en hal, nye faglokaler og en småbørnsfløj. Ved den lejlighed fik skolen også sit motto: venlig bestemthed. Skolen har i dag ca. 400 elever.
Oplægning af Dantegl vingetagsten
Når først der tages fat, går det hurtigt med at lægge Dantegl.
Oplægning af Dantegl på Mellervangskolen
Arbejdet på Mellervangskolen har stået på i 3 måneder.