Gi' dit tag et vintertjek

Har du husket at snesikre dit hus og tjekke dit loftsrum for fygesne? Her får du gode råd til, hvordan du sikrer dig selv og din bolig, når vintervejret spiller med musklerne.

Er der vejrmæssigt optræk til en kombination af vind og sne, så husk at tjekke dit loft for fygesne.

Vinteren 2009/2010 var lang med usædvanlig megen sne og hård frost, og med en november måned, hvor sneen væltede ned, og temperaturen dykkede til de minus 15°, kunne noget tyde på, at også vinteren 2010/2011 kommer til at vise tænder. Det får os til at komme med en kraftig opfordring til alle husejere om, at tjekke deres tag. Vi lever i et land, hvor det blæser meget, og vind kombineret med sne kan være en rigtig farlig cocktail. Fygesne kan trænge ind af selv de mindste sprækker f.eks. på taget, hvor der, hvis uheldet er ude, hurtigt kan ophobe sig større mængder. Fjernes sneen ikke i tide, kan der i forbindelse med tøvejr opstå bekostelige skader på de underliggende konstruktioner. Gør det derfor til en fast rutine at efterse dit loftsrum, hvis der er udsigt til hård blæst kombineret med sne. Det tager ikke lang tid, men kan spare dig for mange ubehageligheder.

Snesikring af Danmarks tage

Mange tons på taget

Kong Vinters lange favntag med store snemængder og kulde kan få sneen til at ligge længere end sædvanligt – og sne vejer en del efterhånden, som den komprimeres. Vægten kan variere mellem 30 kg og 400 kg pr. kubikmeter, så der kan sammenlagt ligge rigtig mange tons på en tagflade. De dramatiske historier om sammenstyrtede tagkonstruktioner har helt naturligt fået mange op på taget for at fjerne sneen, men det har desværre ført til skader på f.eks. tagsten og udluftningshætter. Det er helt rigtigt at fjerne sneen, men lad ca. 20 cm ligge, så du ikke uforvarende kommer til at hakke sneskovlen ned i f.eks. tagstenene. Eventuelle skader skal udbedres så hurtigt som muligt.                 

Du kan snesikre dit hus for under 1.000 kr.

Den megen sne har også gjort det aktuelt at snesikre taget. Du har sikkert oplevet store mængder sne, der pludselig løsner sig og med lynets hast skrider ned og begraver indgangen til din bolig. Det er ikke helt ufarligt og kan føre til alvorlige personskader og skader på ting. Det kan dog nemt undgås med en praktisk snesikring over indgangen. På rejser i Norge, Sverige og Alpelandene har du måske allerede set denne form for snesikring, der bedst kan beskrives som et lavt ”rækværk” af metal, der er monteret nederst på taget og på den måde forhindrer sneen i at skride.  Hos Monier har vi fremstillet en lille praktisk snesikringspakke, så du for under 1.000 kroner kan sikre adgangsforholdene til dit hus. Pakken indeholder en komplet galvaniseret snesikringsløsning (skinner, snebøjler og mellemtappe).

B&C tagsten på større boligbyggerier

Invester en halv time i et sundhedstjek

Når vinteren har sluppet sig tag, og forårssolen lokker dig ud i haven, så gå en tur rundt om huset og tjek i første omgang taget nedefra. Se efter om tagrender og nedløbsrør er tætte og sidder korrekt efter presset fra de store snemængder. Tag en stige og kravl op, så du har et godt overblik over tagfladen. Her afsløres det hurtigt, om der er knækkede tagsten, frostsprængninger, ødelagte taghætter eller løstsiddende rygningssten. Få skaderne udbedret så hurtigt så muligt, så der ikke sker skader på de underliggende konstruktioner. Husk også at rense tagrenderne og kravl op på loftet for at efterse taget indefra.

Den halve time, du investerer i at tjekke taget, kan på længere sigt spare dig for rigtig mange skader, ærgrelser og ikke mindst penge. Du kan også vælge at få en håndværker til at gennemgå dit tag f.eks. en af Moniers dygtige Tagpartnere™, der er specialister i tag. På www.monier.dk finder du din lokale Tagpartner™.