Vandt på den gode idé

Vinderprojektet i Moniers store landsdækkende konkurrence ”King of Roofs 2011” er bestemt ikke noget stort og prangende byggeri, tværtimod er det et ganske almindeligt sommerhus, hvor de nedslidte bølgetagplader trængte til udskiftning. Det er nu heller ikke selve huset, der har sikret tømrermester Henrik Hyldtoft i Ikast titlen som landets bedste tagdækker, men derimod selve idéen bag renoveringen, hvor taghældningen blev ændret og konstruktionen forstærket, så den kan bære et nyt tungt tag med sorte B&C betontagsten. 

Vinderen af King of Roofs 2011 - Tømrermester Henrik Hyldtoft fotograferet ved sit vinderprojekt.
King of Roofs 2011 - Tømrermester Henrik Hyldtoft fotograferet ved sit vinderprojekt.

FRA 15 TIL 26,5 GRADERS TAGHÆLDNING

Sommerhuset i Lyngshuse i Vestjylland er opført i 1973 og udvidet med en tilbygning i 1988. På det oprindelige hus var der oplagt asbestholdige bølgetagplader og på tilbygningen asbestfrie plader, der alle var tjenlige til udskiftning.  

Da kunden kontaktede mig, var ønsket et stålpladetag, da huset havde en taghældning på blot 15°, fortæller tømrermester Henrik Hyldtoft. Jeg har tidligere lavet et tag med stålplader og gør det aldrig igen, for efter tre år ringende husejeren og beklagede sig over, at der forekom utætheder i forbindelse med bl.a. gennemføringerne. Ingen er ufejlbarlige, og vi kunne selvfølgelig have lavet en fejl, men alt var konstrueret efter forskrifterne. Det er grunden til, at jeg ikke kaster mig ud i et lignede projekt.

Efter min mening er ståltagplader noget, man bruger på industri- og landbrugsbygninger og ikke på hverken sommerhuse eller parcelhuse. Jeg foretrækker et rigtigt tag med en enten beton- eller tegltagsten. Det ved man, hvad er, og man kan som håndværker lave nogle løsninger og konstruktioner, som med sikkerhed holder fygesne, slagregn og kondens væk fra de underliggende konstruktioner.

B&C betontagsten.
Før renoveringen.
Ny spærkonstruktion.
Forstærkning af spær.

Sommerhuset fik et nyt tag med B&C betontagsten

Her kunne historien godt have sluttet, men såvel bygherre som tømrermester Henrik Hyldtoft var interesseret i at finde den bedste løsning, så de gik i tænkeboks og fandt sammen ud af at ændre tagets hældning fra de oprindelige 15° til 26,5° ved at opsætte nye spær ovenpå de eksisterende.

Vi forstærkede samtidig konstruktionen og for at sikre, at det var gjort korrekt, kontaktede jeg en ingeniør. Med forholdsvis få midler lykkedes det at opbygge en konstruktion, der kunne bære et nyt, tungt tag med sorte B&C betontagsten. For at få et bedre lysindfald på terrassen og i stuen valgte vi samtidig at lade en del af spærkonstruktionen stå åben i den ene gavl. De nye tagsten, og ikke mindst den ændrede taghældning, har givet sommerhuset i Lyngshuse ved Herning et løft og tilført det større kvalitet.

Det var en spændende opgave, som beviser, at man ikke altid skal gå efter de nemme løsninger. Jeg har fået lov til at konstruere et tag, jeg kan stå 100% inde  for, og jeg ved, at ejeren er meget glad for resultatet. At jeg så samtidig vinder konkurrencen ”King of Roofs 2011” er blot en ekstra fjer i hatten, som jeg naturligvis er stolt af. Jeg håber, at mit lille sommerhusprojekt kan inspirere andre til lignende løsninger. Der er ingen grund til at gå på kompromis, man kan ligeså godt lave det ordentligt første gang, det giver tilfredse kunder, kunder der vender tilbage med nye opgaver og anbefaler én til venner og bekendte – og endelig er det da også langt mere tilfredsstillende for én selv.

B&C betontagsten fra Monier.
Tømrermester henrik hyldtoft
Tømrermester Henrik Hyldtoft, der har Ikast og omegn som sit arbejdsområde, beskæftiger sig fortrinsvis med tagrenoveringer samt udskiftning af døre og vinduer. Henrik Hyldtoft, der er med i Moniers landsdækkende net af certificerede Tagpartnere™, kan kontaktes på tlf. 40 27 40 44 eller e-mail: hyldtoft@mail.tele.dk.
B&C betontagsten
FØR
EFTER
king of roofs
”King of Roofs” er en årligt tilbagevendende konkurrence, hvor Monier blandt de indsendte forslag kårer det bedste tagprojekt. Målsætningen er at fremme den faglige stolthed blandt tagdækkere og samtidig sætte fokus på dygtige og seriøse håndværkere. Konkurrencen, der er afholdt siden 2007, henvender sig udelukkende til de uafhængige håndværkere, som er med i Moniers landsdækkende net af Tagpartnere™. I juryens bedømmelse af de indsendte projekter indgår bl.a. æstetik, tekniske løsninger, udnyttelse af tagtilbehør og specialkomponenter, kundekontakt, lønsomhed, faglighed samt gode og sikre arbejdsforhold. Der afholdes en lignende konkurrence i de øvrige nordiske og baltiske lande.

MERE FRA TAGET NR. 2: