De gule tegltage er tilbage

I udkanten af rosernes by Mariager ligger institutionen Sødisbakke, et stort bygningskompleks tegnet af arkitekterne C. F. Møller og Kay Fisker, der også stod bag tegningerne til Aarhus Universitet – og der er tydelige lighedspunkter mellem de to byggerier både i selve stilen og ikke mindst i valget af materialer, de gule mursten og de gule vingetagsten. I 2011 gennemgik en af de mange bygninger en større renovering såvel indvendigt som udvendigt.

Institutionen Sødisbakke i Mariager renoveret med gule Dantegl vingetagsten.
Institutionen Sødisbakke i Mariager renoveret med gule Dantegl vingetagsten.

Bygningen, der var godt nedslidt, fik den helt store omgang, fortæller Henning Elkjær Rasmussen, Murer- og Entreprenørfirmaet Elkjær A/S i Mejlby ved Nørager. Fra institutionens side ønskede man bedre og mere tidssvarende boliger med nye badeværelser og køkkener. Taget var også tjenligt til udskiftning. Valget stod mellem to forskellige gule vingetagsten, men i sidste ende faldt valget på den gule Dantegl fra Monier, hvilket bl.a. skyldes den flotte varme rødgule farve. Et smukt syn, når man ser den let bølgede gule tagflade mod den blå forårshimmel. I forhold til den oprindelige vingetagsten, som er meget dyb i bølgen, er der langt større harmoni over den nyoplagte tagflade. Tagstenen er også nem at arbejde med, så jeg har kun godt at sige om den nye gule Dantegl vingetagsten.

Dantegl gul

Produceret af naturligt gulbrændende ler

Moniers nye gule Dantegl vingetagsten model Gammel Dansk udmærker sig ved at være produceret af naturligt gulbrændende ler – 70% importeret tysk ler og 30% dansk ler. Produktionen foregår på Volstrup Teglværk ved Sæby.

Tidligere blev de gule Dantegl vingetagsten produceret af 100% dansk blåler, som er meget kalkholdig. Det var ikke nogen god kombination med det dansk vejrlig, der hurtigt skifter mellem frost og tø. Det problem forekommer ikke med den tyske lertype. Som vore øvrige tegltagsten er de gule Dantegl vingetagsten dagligt underkastet flere skrappe test, bl.a. test for frostfastheden for at sikre en høj og ensartet kvalitet.              
      
Side om side med den klassiske røde vingetagsten spillede den gule variant tidligere en stor rolle som prikken over i’et på dansk byggeri. Specielt mange arkitekter var begejstrede for den gule vingetagsten. Nu er den tilbage.

Dantegl vingetagsten gul

Et tilbageblik

Sødisbakke, der hører ind under Region Nordjylland, er et specialpædagogisk bo- og aktivitetstilbud for voksne med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne. Institutionen, der ligger midt i et naturskønt og rekreativt område på ca. 60 tønder land, har i dag 120 beboere. Da institutionens C-bygning blev taget i brug i 1959 var det daværende socialminister Julius Bomholt der holdt indvielsestalen, hvilket han gjorde med følgende ord: ”Dette er ikke en bolig. Det er en menneskesilo”.

Sødisbakke er ikke den første institution på stedet, for allerede i 1866 blev der oprettet en ”Tvangs- og arbejdsanstalt” i Mariager, hvor man anbragte betlere og løsgængere, der ikke kunne klare sig selv. Denne anstalt blev nedlagt i 1938 og to år senere erstattet af ”Anstalten Mariager”, der var et bosted for dem, man dengang kaldte åndsvage. På Sødisbakkes lille museum er der mulighed for at få et spændende indblik i en verden, som kun de færreste kender til. Udstillingen omfatter bl.a. fotos, film og effekter, der fortæller om beboernes og de ansattes hverdag fra 1940 og frem til i dag. Museet har åben hver tirsdag kl. 15-17. Læs mere på www.sodisbakke.rn.dk.

Dantegl Gammel dansk, gul

Længde: 404 mm
Bredde: 229 mm
Dækbredde: 201 mm
Lægteafstand: 325-331 mm
Forbrug: Ca. 15 stk./m²
Vægt: Ca. 2,45 kg/stk.
Taghældning: 20°

MERE FRA TAGET NR. 2: