45.000 håndstrøgne Dantegl til Stockholms Rådhus

På øen Kungsholmen ved havnefronten i Stockholm ligger en af den svenske hovedstads mest berømte bygningsværker – Stockholms Stadshus, der er hovedsæde for Stockholm Kommune. En gang om året spiller det pompøse bygningsværk med det 106 meter høje tårn en helt særlig rolle, nemlig når Nobelprismodtagerne fejres ved en banket.

Stadshuset i Stockholm

Stockholms Rådhus gennemgår i øjeblikket en omfattende renovering, der bl.a. omfatter oplægningen af et nyt tag. De gamle tagsten, der blev oplagt i 1958 eller tidligere, lå ikke tilstrækkeligt tæt, så der kunne trænge vand ind i den underliggende konstruktion (se info-boks). Alt skal være parat til 1. december, hvor den svenske efterretningstjeneste SÄPO afspærrer rådhuset i forbindelse med uddelingen af de årlige Nobelpriser.

I Nordeuropa er der blot et eneste teglværk tilbage, hvor man fremstiller håndstrøgne tegltagsten, nemlig Volstrup Teglværk ved Sæby. I 114 år har teglværket, der i dag er en del af den verdensomspændende Monier koncern, produceret de populære Dantegl vingetagsten. Til renoveringen af Stockholms Rådhus har Volstrup Teglværk leveret ikke færre end 45.000 håndstrøgne Dantegl tagsten, hvilket svarer til en tagflade på sammenlagt 3.000 m².
 

Hånstrøgne Dantegl til Stockholms Rådhus

Hver enkelt tagsten er fremstillet med de bare næver

De fleste tagsten er oplagt på de tagflader, der vender ind mod rådhusets atriumgård, hvor taghældningen er ca. 80 grader.

Byggeriet af Stockholms Rådhus, der er tegnet af arkitekt Ragnar Östberg, blev påbegyndt i 1911 og indviet sankthansaften 1923. Arkitektens grundlæggende idé var, at rådhuset skulle fremvise det ypperste inden for svensk arkitektur og håndværk. Det er et markant og betydningsfuldt bygningsværk ikke alene i Sverige, men også internationalt, så vi har på bedste vis forsøgt at efterkomme Östbergs ønske. Vi havde valgt en håndstrøget svensk vingetagsten, hvis det var muligt, men der eksisterer i dag ikke et eneste teglværk i Sverige, som fremstiller håndstrøgne tegltagsten, så vi måtte i stedet rette blikket mod Danmark og Volstrup Teglværk. Jeg har besøgt teglværket i det nordlige Jylland, og det er imponerende at se, hvordan hver enkelt tagsten formes med de bare næver, fortæller Elisabet Wannberg, Stockholm Kommune.

Håndstrygerne fra Volstrup Teglværk

Stolte håndværksmæssige traditioner

Produktionen af håndstrøgne tegltagsten foregår på baggrund af metoder og traditioner, der går mere end 1.000 år tilbage i tiden. For fremstillingen står to personer - “udrulleren” og “håndstrygeren”, der arbejder sammen side om side. I en jernramme strør “udrulleren” et tyndt lag strandsand, der skal forhindre den bløde ler i at hænge fast i underlaget. Med en fugtig træstok rulles lerklumpen ud, så den udfylder rammen. Jernrammen fjernes og lerpladen løftes over i en træform, hvor “håndstrygeren” former tagstenen med sine våde hænder. Tagstenen vippes ud af formen og stilles til tørre, hvorefter den brændes i en stor tunnelovn ved ca. 1.000 grader. Foruden den klassiske Dantegl vingetagsten fremstiller Volstrup Teglværk også bæverhaler samt munk og nonne tagsten.

Håndstrygerne fra Volstrup Teglværk

Smukkere med årene

For at få en mørkere tagsten efter brænding er leret til denne opgave tilsat ekstra jernoxid. Elisabet Wannberg, havde dog gerne set, at tagstenene havde fået en endnu dybere rødlig glød, men det var desværre ikke muligt uden at gå på kompromis med kvaliteten. Det er i den forbindelse væsentligt at huske, at tegl er et levende materiale, der påvirkes af vind og vejr, så de håndstrøgne vingetagsten vil helt naturligt blive mørkere med tiden.

Stockholms Rådhus står parat til at modtage årets nobelprismodtagere

Johan Lefvert, firmaet Vilkens Plåt & Tegel, der har stået for en stor del af oplægningen, der er foregået i flere etaper, har også besøgt håndstrygeriet på Volstrup Teglværk.       

Det er virkelig imponerende, at hele fremstillingsprocessen foregår ved håndkraft - ikke en eneste maskine er i brug, hvis man da lige ser bort fra trucken, der kører de færdigbrændte teglsten til lagerpladsen. Tænk at der i vores moderne verden stadig findes et teglværk i Norden, hvor de håndværksmæssige traditioner holdes i hævd. Det er vigtig viden for os, der i det daglige arbejder med renovering af tage på ældre og bevaringsværdige bygninger. Samarbejdet med Monier har fungeret perfekt, alt lige fra bestilling til levering.

Den første levering til Stockholms Rådhus fandt sted allerede i 2005, og til dato er der leveret 45.000 håndstrøgne Dantegl vingetagsten til denne tagrenovering. Volstrup Teglværk er storleverandør af håndstrøgne tegltagsten til historiske bygningsværker i hele Norden, bl.a. Amalienborg Slot, Nyboder, Børglum Kloster og Oslo Domkirke.

info

De nye håndstrøgne tagsten er fremstillet i en træform, der har samme mål, som den tagsten, der oprindelig lå på Stockholms Rådhus. Den store forskel fra dengang til nu er, at vi har større viden om, hvordan leret reagerer under brændingen, for det er netop i løbet af denne proces, at tagstenen kan ændre form. Det er ikke ualmindeligt at finde tegltage, der er oplagt for 100 år eller endnu længere tid siden. Kvaliteten på nutidens moderne tegltagsten, og det gælder både maskinfremstillede og håndlavede tegltagsten, er dog endnu bedre, for i dag har vi en langt større viden om, hvordan lerets sammensætning påvirker tagstenens egenskaber under brændingen. 

MERE FRA TAGET NR. 5: