TAGINFO 11 - 2013

Ikke langt fra Aalborgs centrum ligger en stor og markant bygning, hvis indre de færreste ønsker at besøge frivilligt, nemlig Aalborg Arrest eller Fleskum Herreds Ting- og Arresthus, som er stedets oprindelige navn. Det firfløjede bygningsværk har de seneste måneder været arbejdsplads for en større gruppe håndværkere fra firmaet Kvist & Kristensen A/S, der har renoveret tagkonstruktionen på den ældste del af arresten med sortengoberede Dantegl fra Monier. Vi har besøgt byggepladsen og talt med direktør Allan Kristensen, der bl.a. fortæller, at opgaven har krævet helt særlige sikkerhedsgodkendelser af håndværkerne. Arresten gemmer også på en spændende historie fra Anden Verdenskrig, hvor den berømte Churchill-gruppe drev gæk med tyskerne fra en af cellerne.  

ET FÆNGSLENDE FLOT TAG

Aalborg Arrest i Kong Hans Gade er tegnet af den kendte arkitekt Ejnar Packness i 1918. Han var født i Næstved, hvor han blev uddannet murer, hvorefter han tog på valsen i Europa. I 1900 kom han ind på Kunstakademiets arkitektskole og i 1910 etablerede han egen tegnestue i Aalborg. Det er også i Nordjylland, at vi finder hovedparten af de bygninger, som Ejnar Packness har tegnet. Han har bl.a. slået stregerne til Svinkløv Badehotel, Hasseris Kirke, stationsbygningerne på den nedlagte Aars-Hvalpsund Jernbane, ting- og arresthuset i Hobro, Aalborg Kommunes administrationsbygning, Markuskirken i Aalborg samt flere villaer, hvor han også stod for at designe boligernes møblement.

Aalborg Arrest under renovering med sortengoberet Dantegl
Aalborg Arrest under renovering med sortengoberet Dantegl

Hamborg-fuger og kehlspær

Aalborg Arrest er kendetegnet ved en enkel og udtryksfuld byggestil, hvor detaljegraden virker velovervejet og behersket. Tagkonstruktionen med de store ubrudte, mørke flader og den dramatiske hældning går smukt i spænd med bygningens facader, der er opført at håndstrøgne Flensborg-mursten og den specielle fremstående Hamborg-fuge.

Vi tog fat på opgaven 5. maj, hvor bygningen blev pakket ind i stilladser og presenninger, hvorefter de gamle, nedslidte vingetagsten blev pillet af, fortæller direktør Allan Kristensen, Kvist & Kristensen A/S. Det er altid svært at give tilbud på denne type opgaver, for hvilke overraskelser gemmer der sig, når man først tager fat. Her havde vi dog det fortrin, at vi i forvejen er en slags ”hushåndværkere” for Aalborg Arrest, så vi har et mere indgående kendskab til bygningens tilstand. En del af arbejdet bestod i at reparere de specielle Hamborg-fuger, der flere steder var smuldret bort. Ingen af vores murere, der ellers har mange års erfaring, har tidligere løst en lignende opgave, så det har været en udfordring både håndværksmæssigt og i forhold til at give et tilbud. Heldigvis har vi nogle dygtige folk, der hurtigt tilegner sig de forskellige teknikker, så tingene bliver løst til perfektion.

Sortengoberet Dantegl

I et almindeligt loftsrum er der normalt blot en gangbro, men i forbindelse med renoveringen af arresten har bygherren valgt at få lagt brædder i hele loftsrummet. Vi har naturligvis også efterisoleret. Tagets bærende konstruktion viste sig at være i rigtig god stand, så det var blot småting, vi måtte reparere og udskifte. Det gælder f.eks. dele af kehlspærret, der er spærret mellem de to tagflader, der danner et indadgående hjørne. Det er her, skotrenden monteres. Tidsplanen er dog blevet rykket et par gange, da bygningens skorstene viste sig at være i en dårligere forfatning end først antaget.

Fra rødt til sort

I udbudsmaterialet til renoveringen af den fredede Aalborg Arrest stod, at taget skulle udskiftes med røde håndbearbejdede vingetagsten. Det oprindelige tag var beklædt med sortengoberede vingetagsten, så i løbet af processen blev valget af farve ændret til sortengoberede Dantegl fra Monier for at bevare og fastholde det udtryk, som Ejnar Packness udtænkte for snart 100 år siden. Arkitekt Packness havde i mange år sin tegnestue i bygningskomplekset.

Arresten blev i 1943 udvidet med endnu en fløj, så det fik sit nuværende udseende med fire fløje, der omkranser en lukket gård.

Sortengoberet Dantegl

Kravet var en pletfri straffeattest

Det er en meget speciel arbejdsplads, som stiller helt særlige krav til medarbejderne, fortæller Allan Kristensen. Alle, som arbejder med renoveringen, er blevet fotograferet og har fået tjekket deres fortid. Kravet fra bygherren, Direktoratet for Kriminalforsorgen, har været en pletfri straffeattest – og det krav har de mere end 25 medarbejdere på projektet alle kunnet opfylde uden problemer. Det er nødvendigt, at vi har adgang til bygningen, hvilket foregår efter nøje beskrevne retningslinjer. Hver morgen får vi udleveret et sæt nøgler, som skal afleveres ved arbejdsdagens afslutning. I den mellemliggende periode handler det så om ikke blot at låse op men at huske at låse efter sig, når man skal både ind og ud af bygningen. Men det bliver hurtigt en vane.

Byggefirmaet Kvist & Kristensen A/S har til huse ved Store Restrup mellem Aalborg og Nibe. Virksomheden, der blev etableret i 1986 af Allan Kristensen og Tage Kvist, udfører alle former for tømrer-, snedker- og mureropgaver. F.eks. nybyggeri af parcelhuse, til- og ombygninger, tagrenovering samt udskiftning af vinduer, døre, køkken og bad. Kvist & Kristensen A/S beskæftiger ca. 25 mand. Læs mere på www.kvistogkristensen.dk.      

1. Luftfoto af Aalborg Arrest fra 1940'erne
1. Luftfoto af Aalborg Arrest fra 1940'erne
2. Churchill-gruppen i Aalborg Arrest
2. Churchill-gruppen i Aalborg Arrest

Fortsatte de illegale aktioner bag tremmer

Den første organiserede, danske modstands- og sabotagegruppe under anden verdenskrig var Churchill-gruppen i Aalborg. Den bestod af 11 drenge og unge mænd på mellem 14 og 26 år, de fleste af gruppens medlemmer var elever på Aalborg Katedralskole. De var frustreret over, at de voksne ikke ydede tyskerne nogen nævneværdig modstand. Et af medlemmerne Knud Pedersen udtalte: ”De voksne ville jo ikke gøre modstand. Derfor måtte vi gøre det!”. Med udgangspunkt fra Helligåndsklostret i Aalborg gennemførte Churchill-gruppen i foråret 1942 flere mindre aktioner rettet mod den tyske besættelsesmagt. De stjal våben, lavede hærværk mod tyske installationer og malede graffiti med anti-nazistiske budskaber. Gruppen blev afsløret og anholdt efter blot få måneder og indsat i Aalborg Arrest i celle 6A og 7. Det satte dog ikke en stopper for deres aktioner, for det lykkedes 3 medlemmer af gruppen af save arrestens tremmer over med en indsmuglet fil, så de om natten kunne videreføre deres illegale aktiviteter.

I alt 19 gange lykkedes det gruppen at slippe ud af arresten og komme sikkert tilbage igen, hvor de oversavede jernstænger blev sat på plads med en blanding af kit og blæk. Under en luftalarm i Aalborg blev gruppen genkendt af tyske soldater og senere idømt fængselsstraffe på mellem 1½ og 5 år. Afsoningen foregik ikke i Aalborg, men i Nyborg Statsfængsel. De tre unge mænd, som havde fået de længste straffe, blev overført til et tysk fængsel ved Hamburg, men det lykkedes senere de danske myndigheder at få dem sendt til Horsens Statsfængsel.

Churchill-gruppens bedrifter blev hurtigt kendt i og uden for Danmarks grænser. I USA gav de inspiration til tegneserien ”Boy Saboteurs”. I 1950 fik de 11 medlemmer mulighed for at hilse på deres helt Winston Churchill, som gruppen var opkaldt efter.    

Sortengoberet Dantegl