Tagets konger

King of Roofs er konkurrencen, hvor Monier kårer årets bedste tagdækker. I 2013 er der ikke blot én, men to vindere af prisen som tagets konge, som vi har besøgt for at høre nærmere om de to vinderprojekter.

Når Monier kårer årets tagdækker – King of Roofs, sker det på baggrund af indsendte byggeprojekter fra håndværkere overalt i landet. En bred vifte af vidt forskellige bud på spændende og anderledes former for tagdækning. I 2013 har dommerkomitéen valgt at kåre to vindere af konkurrencen – Tømrerfirmaet Jesper Bergholdt ApS i Mesinge og Tømrerfirmaet Egon Olsen & Søn A/S i Solrød Strand. Der er tale om to meget forskellige vinderprojekter.

Huset på Romsø

Før tagrenovering
Før tagrenoveringen
Efter tagrenovering
Efter tagrenoveringen med Dantegl

I foråret 2012 tog vi fat på en noget speciel renoveringsopgave, en af den slags opgaver, som kræver en god portion planlægning, da den foregik på en lille ø, hvor det ikke er sådan at få fat i hverken materialer eller værktøj, hvis man har glemt det inde på fastlandet, fortæller tømrermester Jesper Bergholdt.

I Storebælt ud for Kerteminde ligger den lille ubeboede ø Romsø, som ejes af Hverringe Gods. Under en storm var et højt bøgetræ væltet ned i ejendommen Mosebo, der er en af øens i alt 9 huse, og havde forårsaget en del skade på både murværket og tagkonstruktionen.

Jesper Bergholdt - King of Roofs 2013
Jesper Bergholdt - King of Roofs 2013

Traktor, vogn, tømmer, tagsten, stillads, værktøj og øvrige materialer måtte sejles til Romsø ombord på prammen ”James”. Selv måtte vi dagligt tage turen fra Kerteminde Havn med Romsøbåden, der har plads til 17 personer. Opgaven, der omfattede opmuring af det ødelagte murværk samt montering af Divoroll Top undertag og oplægning af røde Dantegl vingetagsten tog ca. halvanden uge. På den tid kom vi til at kende øen rigtig godt – ikke mindst dyrelivet. Der er et rigt fugleliv og en stor bestand af ca. 180 rådyr, som nysgerrigt kiggede forbi vores arbejdsplads. Vi fik også at mærke, hvordan stærk blæst i Storebælt påvirker besejlingen af øen. Er vinden i et bestemt hjørne, har Romsøbåden svært ved at lægge til på øen. Der var et par dage, hvor det var lige før, vi måtte overnatte på Romsø, men det lykkedes dog til sidste at komme sikkert til fastlandet.                

Indtil begyndelsen af 1960’erne, hvor landbrugsdriften ophørte, var der omkring 50 fastboende på Romsø. Siden 1996, da det sidste bestyrerpar flyttede, har øen været ubeboet. Der er mulighed for at udforske Romsø nærmere i perioden fra 1. april til 31. august, hvor Romsøbåden sejler fra Kerteminde Fiskerihavn til den en kvadratkilometer store ø hver onsdag og lørdag. Flere informationer på www.romso.dk.

Fra bungalow til patriciervilla med glaseret mansardtag

Før og efter tagrenovering med Dantegl Nova sortglaseret
Før tagrenoveringen
Efter tagrenoveringen med Dantegl Nova
Før og efter tagrenovering med Dantegl Nova sortglaseret
Før tagrenoveringen
Efter tagrenoveringen med Dantegl Nova

Den anden virksomhed, der kan kalde sig King of Roofs 2013, er tømrerfirmaet Egon Olsen og Søn A/S, der vandt med lidt af et forvandlingsprojekt, hvor en nedslidt bungalow fra 1935 gennemgik en større forvandling til patriciervilla.

Da vi tog fat, var det blot ydermurene, som stod tilbage, fortæller bygningskonstruktør Finn V. Jensen. Ejeren havde købt huset som et såkaldt håndværkertilbud, og der var da også nok at tage fat på. Arbejdet foregik i samarbejde med bygherren, der selv stod for malerarbejdet, gulve og opsætning af køkken, men vi tog os af den mere grove del bl.a. taget, som var noget af en konstruktion.  For at få en første sal med en så god udnyttelse som overhovedet muligt ønskede ejeren et mansardtag. Det er ikke hver dag vi laver den type tagløsninger, og det kom da også til at kræve en del.

Egon Olsen & Søn - King of Roofs 2013

Der er i dag ikke meget, der vidner om den gamle murstensbungalow, for alle ydermurene er blevet vandskuret og hvidmalet, og på det nye mansardtag er der oplagt sortglaserede Nova falstagsten fra Monier.

Det meste af ombygningen foregik i vinterperioden, så for at udgå forsinkelser, blev hele huset pakket ind i stilladser og presenninger. Vægten af etageadskillelsen og det nye tag nødvendiggjorde, at der måtte etableres en omfattende afstivning med stålbjælker, der blev ført helt ned i kælderen. For vores team af tømrere har det været en opgave, der har givet både hovedbrud og været lidt af en udfordring, men det glemmer man hurtigt, når man kigger på slutresultatet, der er noget af en forvandling.

Info om Tømrerfirmaet Jesper Bergholdt ApS
Virksomheden, der blev etableret i 1999, har base i landsbyen Mesinge på Nordøstfyn. Ud over tag beskæftiger Jesper Bergholdt ApS sig med alt i tømrer- og snedkerarbejde f.eks. om- og tilbygninger samt udskiftning af vinduer og døre. Opgaverne løses i totalentreprise bl.a. byggeri af individuelle fritidshuse. Beskæftiger 10 mand. Er certificeret TagPartner i Moniers landsdækkende net af uafhængige håndværkere. Læs mere på www.jesper-bergholdt.dk.
Info om Tømrerfirmaet Egon Olsen & Søn A/S

Firmaet, der blev grundlagt i 1923, arbejder med alle former for moderne byggeri og boligrenovering i totalentreprise. Kundegruppen tæller både private, industrivirksomheder og offentlige institutioner. Egon Olsen & Søn beskæftiger 47 medarbejdere. Er certificeret TagPartner i Moniers landsdækkende net af uafhængige håndværkere. Læs mere på www.egon-olsen.dk.