Lad dig inspirere

Under titlen ”Byg & Nyt” er syv byggefirmaer gået sammen om en boligudstilling i Tjørring nord for Herning. Her giver de hver deres bud på, hvordan et moderne og energivenligt énfamiliehus skal se ud anno 2013. Vi har besøgt udstillingen, hvor der på fire af fremtidens boliger er valgt tagmaterialer fra Monier. Firmaet ide-huse har oplagt Minster – den helt plane betontagsten, der har vundet en af verdens fornemste udmærkelser for godt og gennemtænkt design, nemlig Red Dot Design Award.

Minster
Udstilling af prøvehuse i Tjørring. Ide-huse præsenterer hus med Minster.
Prøvehus med Minster tagsten

Når drømmen om en ny bolig skal realiseres, er der i dag mange måder at hente inspiration på. Internettet er et godt sted at begynde, da det giver rig mulighed for at pejle sig ind på de løsninger, udtryk og produkter, som bedst falder i ens smag. De fleste producenter af byggematerialer har informative hjemmesider, der ikke blot giver flotte visuelle indtryk af virksomhedens produkter, men som også i høj grad er en kilde til større viden og indsigt. Et godt eksempel er monier.dk. Den moderne huskøber sætter sig nemlig grundigt ind i tingene, før de endelige valg træffes, og her er internettet og de sociale medier de platforme, hvor man har mulighed for at finde og dele viden med andre uanset tidspunktet på døgnet.

Tidens puls

Det kan dog på ingen måde erstatte den oplevelse, det er at komme ud og opleve tingene ved selvsyn, se hvordan de forskellige materialer spiller sammen, få dem i hænderne og ikke mindst få en snak med de folk, som i det daglige beskæftiger sig med dansk byggeri. Det gælder både håndværkere, byggefirmaer og producenter af byggematerialer, der alle har fingeren på pulsen og som fagpersoner står parat med råd og vejledning.

B&C betontagsten
Gamborg Byg ApS - B&C Danflock sort
Danhaus - B&C sort
Monier betontagsten
FBA Huse A/S - B&C sort
Ide-huse - Minster

Samlet på ét sted

En ny udstykning i Frøskovparken i Tjørring nord for Herning danner rammen om udstillingen ”Byg & Nyt”, hvor syv byggefirmaer præsenterer deres bud på en moderne bolig anno 2013. Her er der rig mulighed for at opleve de nyeste tendenser og materialer inden for dansk boligbyggeri. Stilmæssigt er her noget for enhver smag. På boligerne fra FBA Huse A/S, Danhaus, Gamborg Byg ApS og ide-huse er der anvendt tagmaterialer fra Monier. Sidstnævnte byggefirma har valgt at præsentere et hus med Minster betontagsten.

Vi blev opmærksom på Minster ved lidt af en tilfældighed, fortæller direktør Michael Jespersen, ide-huse. Det var en kunde, der forespurgte på en plan betontagsten, som vi efterfølgende fandt i Moniers produktprogram. Da vi havde set tagstenen, blev vi hurtigt enige om, at det var den helt rigtige løsning til det hus, vi havde planer om at opføre i forbindelse med ”Byg & Nyt” i Tjørring. Vi har udviklet hustypen Stream Line, hvor der både udvendig og indvendig er fokus på de rene og stramme linjer og på et materialevalg, der kræver minimal vedligeholdelse. Her passer Minster med sit rene udtryk perfekt, hvilket er endnu mere synligt, nu hvor huset står færdigbygget. I forhold til den traditionelt bølgede tagflade med betontagsten fremstår taget med Minster langt mere roligt og stilrent.

Ole Krøjgaard, Monier i samtale med Michael Jespersen, Ide-huse.
På prøvehuset i Tjørring har Ide-huse valgt at oplægge Minster i forbandt.
Ole Krøjgaard, Monier i samtale med Michael Jespersen, Ide-huse.

Sort giver kant til boligens hvide, minimalistiske materialevalg

Enkelhed og de rene linjers univers dominerer også huset indvendig, hvor de hvide vægge og lofter, der er ført til kip, skaber lys og rummelighed. Alt overflødigt er fjernet. Her er således ingen dørgerigter, og fodpanelerne kan størrelsesmæssigt bedst beskrives som fejelister. Det lyse indre brydes udelukkende af de sortmalede døre.       

Ide-huses familievilla i Tjørring har et boligareal på 166 m² + 50 m² carport og udhus. Udstillingshuset kan erhverves for kr. 2.895.000.

Den plane Minster tagsten passer så godt til husets arkitektur, at de besøgende ved første øjekast slet ikke opdager, at der er tale om en lidt mere speciel og raffineret tagløsning. De er optaget af helheden, men når vi i forbindelse med præsentationen af huset gør opmærksom på tagfladen, kigger de fleste en ekstra gang, og vi har udelukkende modtaget positive tilkendegivelser. På prøvehuset har vi valgt at lægge Minster tagstenene i forbandt, hvilket vi mener giver det flotteste og mest helstøbte udtryk.

Minster betontagsten

International opmærksomhed

Minster er en unik tagløsning, hvis funktionalitet og rene formsprog er et spændende og anderledes bidrag til moderne dansk boligbyggeri. Det er ikke underligt, at netop denne tagsten har vundet den anerkendte designpris Red Dot Design Award, der er blevet uddelt siden 1955.
           
Minster er også en teknologisk spændende tagsten. Pigmenterne i den unikke overflade sikrer, at tagstenene er mindre modtagelige over for opvarmning fra solens stråler. Overfladen kan bedst sammenlignes med solfilm på f.eks. vinduesglas, der har til formål at reflektere en del af solens stråler og dermed mindske opvarmningen af boligen. Der er en væsentlig temperaturforskel mellem en sort Minster tagsten og en almindelig sort tagsten, hvilket fører til et mere behageligt indeklima. Det er ikke mindst vigtigt, hvor tagetagen udnyttes til beboelse eller, hvor loftet går til kip.

Minster leveres i farven granit og med et stort tilbehørsprogram i zink.

Info
Udstillingen i Tjørring holder åbent hver søndag frem til 27. oktober 2013. På bygognyt.dk finder du flere informationer om de enkelte udstillingshuse og byggefirmaer samt en kørselsvejledning til Frøskovparken.                
                 
Ide-huse, der blev grundlagt i 1975, er hjemmehørende i Grønbjerg vest for Herning. Firmaet opfører årligt ca. 60 huse og har hele Danmark som sin byggeplads. Læs mere på ide-huse.dk.

MERE Taginfo 6/2013