TAGINFO 10 - 2015

Nu er rød ikke længere bare rød, når det gælder taglægning med Dantegl vingetagsten fra Monier. Der er nu to røde nuancer at vælge imellem – den traditionelle røde vingetagsten og den nye mørk røde vingetagsten. Vi har i denne artikel besøgt Nørregade i Varde, hvor der i forbindelse med renoveringen af en række byhuse er anvendt begge farvenuancer.     

Glade for farver

To byhuse i Varde med henholdsvis mørk rød og rød Dantegl.
To byhuse i Varde med henholdsvis mørk rød og rød Dantegl.

Tag- og facaderenovering

I Nørregade i Varde er de glade for farver. Her er hele paletten taget i brug, når det gælder de fredede byhuses facader. Side om side ligger mørkeblå, postkasserøde, solskinsgule og sart lysegrønne huse. Festligt ser det ud! Byhusene tilhører Andelsboligforeningen Rønnebo, der netop har været i gang med en større renovering af både facader og tage. Det med farverne er ikke noget nyt, sådan har det altid været, fortæller beboerne, der er stolte af deres farveglade gade. Også når det gælder tagene, er der leget lidt med farverne, for her er der oplagt både rød og mørk rød Dantegl vingetagsten fra Monier.

Oplægningen af tagsten er udført af HP Tagdækning ApS i foråret 2015. 

Dantegl vingetagsten

rød og mørk rød Dantegl

Ønsker husejeren et traditionelt tag med vingetagsten, anbefaler jeg altid en løsning med Dantegl, fortæller Hans Erik Sørensen, HP Tagdækning ApS i Ølgod. Og det gør jeg med baggrund i 20 års erfaring som tagdækker. Dantegl vingetagsten fra Monier har den bedste formstabilitet og giver det smukkeste slutresultat!

På byhusene i Varde har vi oplagt såvel traditionelle røde som mørk røde Dantegl, og det er ikke nogen tilfældighed. Husenes oprindelige tagdækning var ligeledes kendetegnet ved flere farvenuancer, og det udtryk ønskede beboerne at bevare, præcis som det er tilfældet med facadefarverne. Folk, der kommer gående på gaden, ser ikke umiddelbart forskellen, men det skaber en vis variation, og kigger man op, kan man tydeligt se, hvor de to røde nuancer støder op mod hinanden ved husenes brandmure. Det er en klar fordel, at der er en valgmulighed mellem to røde Dantegl-nuancer.

Dantegl vingetagsten

I forbindelse med renoveringen af taget er der oplagt nyt undertag og monteret nye tagrender og nedløbsrør. Som et lille sjovt kuriosum, fortæller Hans Erik Sørensen, at ikke alle skorstene er ægte, for på hvert andet hus er der tale om attrapper. Da der er tale om fredede huse, var det et krav, at skorstenene blev bevaret uanset om de var i brug eller ej.                       

Præmie for en veludført renovering

I Varde bys smalle og hyggelige gader ligger mange smukt istandsatte huse, for netop her er der ekstra fokus på at bevare egnens arkitektoniske særpræg. I 1975 blev Varde Bevaringsforening etableret, og siden 1981 er Varde Bevaringspris årligt blevet uddelt som en påskønnelse af et flot restaureringsarbejde. Præmieringen består af en støbt bronzeplakette med indgraveret årstal til montering på den udvalgte bygning. I Nørregade findes allerede en præmieret bygning, og mon ikke også Andelsboligforeningen Rønnebo kommer i betragtning for sit bidrag til byforskønnelsen.

Dantegl vingetagsten
Dantegl Gammel Dansk

 

  • Længde: 404 mm
  • Bredde: 236 mm (Gul Dantegl: 229 mm) 
  • Dækbredde: 207 mm (Gul Dantegl: 201 mm) 
  • Lægteafstand: 325-331 mm 
  • Forbrug: 14,6 stk./m²  
  • Vægt: ca. 2,9 kg/stk.
  • Taghældning: min. 20°

 Leveres i rød, mørk rød, mocca, gul, blådæmpet og engoberet sort.