TAGINFO 2 - 2015

Når man træder ind ad døren til lyden af den karakteristiske butiksklokke, mødes man af en forunderlig verden af spændende ting og dufte. På hylderne står gamle margarine- og tobaksdåser, på væggene hænger farverige emaljereklameskilte og under loftet et bredt udvalg af Madam Blå. Hele rummet fyldes af duften af friskmalet kaffe fra den blankpolerede kaffemølle. Hver en centimeter er fyldt med varer, der hører en svunden tid til. Vi har besøgt Bindeballe Købmandsgaard – Danmarks ældste igangværende købmandshandel, der netop har gennemgået en større tagrenovering med Dantegl vingetagsten.

Dantegl på Bindeballe Købmandsgaard

Dantegl Gl. Dansk Rød

I 1897 blev jernbanen mellem Vejle og Vandel indviet. Strækningen gik gennem den smukke Vejle Ådal, hvor der blev anlagt flere trinbrætter og holdepladser med tilhørende stationsbygning. Et af stederne var Bindeballe, hvor den fremsynede landmand Jeppe Kristensen samtidig med jernbanens anlæggelse lod opføre en købmandsgård lige overfor den lille station. Han var nemlig sikker på, at jernbanen ville føre til øget bosætning og handel i området, og i det fik han ganske ret. Bindeballe Købmandsgaard slog dørene op for de første kunder 9. september 1897, samme dag, som det første tog kørte mellem Vejle og Vandel. 

Dantegl Gl. Dansk Rød

En velassorteret købmandshandel med egen skænkestue

Efter datidens forhold var Bindeballe Købmandsgaard et stort byggeri. Foruden den velassorterede butik havde stedet også eget mølleri, der blev drevet af en petroleumsmotor, pakhus, skænkestue, smedje og en stald, hvor de rejsende kunne få opstaldet deres heste, når turen gik med toget til ”storbyen” Vejle. 

Jernbanen Vejle-Vandel blev nedlagt i 1957, mens den gamle købmandshandel bestod. I 1973 blev stedet overtaget af ægteparret Maja og Reinholdt Jensen, der begyndte at indsamle gammelt butiksinventar, så købmandsgården såvel indvendig som udvendig fik det udseende, som da den blev opført og indrettet i 1897. I 2003 blev stedet foræret til Den selvejende institution Bindeballe Købmandsgaard, der består af en gruppe frivillige ildsjæle, der brænder for at formidle og bevare et enestående stykke dansk kulturhistorie. For Bindeballe Købmandsgaard er ikke blot et museum, det er også en levende butik, hvor man kan købe alt lige fra Bindeballe bjesk og ost fra det lokale Nørup Mejeri til legetøj og spegesild i tønder.

Dantegl Gl. Dansk Rød

Tilbage til fordums dages glans med vingetegl på taget

I 2013 tog Den selvejende institution Bindeballe Købmandsgaard med formand Kaj Pedersen i spidsen fat på at skaffe midlerne til en tiltrængt renovering af det nedslidte bølgepladetag. Med hjælp fra Realdania og en række lokale fonde lykkedes det at skaffe 1,4 million kr. til projektet. Firmaet Brøgger Arkitekter fik til opgave at føre bygningen tilbage til sit oprindelige udseende. Her har ikke mindst gamle fotografier, tegninger og en grundig gennemgang af ejendommen været et uundværligt udgangspunkt. 

Skorstene og kviste er blevet genskabt, og som da købmandsgården blev opført i 1897, er det atter klassiske, danske vingetegl, som pryder den gedigne rødstensbygning. Valget faldt på Dantegl model Gl. Dansk, hvis kendemærke bl.a. er den flotte naturrøde glød, der fremkommer ved udelukkende at anvende ler fra den danske undergrund til produktionen. Det oprindelige teglstenstag var sandsynligvis understrøget med mørtel. Som undertag på det nye tag har man valgt en løsning bestående af brædder og tagpap.

Oplægningen er udført at den lokale tømrerforretning A/S Eureka, der ligeledes har stået for en energibesparende efterisolering af bygningen.  

Dantegl Gl. Dansk

Bindeballe Købmandshandel, der årligt besøges af ca. 100.000 gæster, holder åbent hele året. Læs mere på www.bindeballekoebmandsgaard.dk.

Dantegl Gl. Dansk Rød