TAGINFO 9 - 2015

En tur over Danmarks tage afslører hurtigt, at der er to dominerende farver, når det gælder tagbelægning – nemlig sort og rød. Farvepaletten er dog langt større, hvilket et kig i Moniers brede produktsortiment hurtigt afslører. Mulighederne er mange – også når det gælder form og størrelse. Alene når det gælder den klassiske Dantegl vingetagsten, kan der vælges mellem rød, mørk rød, mocca, gul, engoberet sort og blådæmpet. Sidstnævnte kigger vi nærmere på i denne artikel, hvor vi besøger Tønder Politistation.      

Fra tysk pigeskole til politistation

Tønder politistation med blådæmpet Dantegl

Oprindelig en havneby

Når man besøger Sønderjylland, er der mange markante bygningsværker, der vidner om perioden fra 1864 til 1920, hvor landsdelen tilhørte Tyskland. Danmark mistede som bekendt Sønderjylland efter det svidende nederlag ved Dybbøl Banke i 1864 og blev genforenet med landsdelen igen efter, at Tyskland havde tabt 1. verdenskrig. Genforeningen skete efter en folkeafstemning.

Dantegl blådæmpet

Tønder Politistation i Nørregade er opført i 1915 – ikke som politistation, men som tysk pigeskole (Alexandrinen Schule opkaldt efter den tyske kronprinsesse Cecilies datter). Skolen lukkede i 1945, og i 1957 flyttede politiet ind.  

Tønder, der fik købstadsrettigheder i 1243, er Danmarks ældste købstad. Det var oprindelig en havneby, men da man i midten af 1500-tallet begyndte at bygge diger langs Vadehavskysten, blev den efterhånden umulig at besejle med større skibe. I de efterfølgende århundreder fungerede Højer som havneby. Her blev varerne omladet til pramme og fragtet helt ind til Tønder via Vidå.

Dantegl blådæmpet på Tønder politistation

Der måtte presses og strækkes

Tønder Politistation gennemgik fra sommeren 2013 en større renovering, hvor hele bygningen blev pakket ind i stilladser og presenninger. Hovedentreprenør på opgaven var virksomheden Jan Drøhse, Løgumkloster Tømrer- og Snedkerforretning ApS. 

Der var tale om en energioptimering af hele ejendommen, fortæller tømrermester Tue Enghave Jensen. Vi har efterisoleret overalt – såvel i ydermure som i tagrummet. Med undtagelse af spærene er hele tagkonstruktionen udskiftet med nyt fast undertag, lægter og tagsten. De oprindelige blådæmpede teglsten, som havde ligget på bygningen i snart 100 år, var så slidte af vind og vejr, at en udskiftning var nødvendig.

Dantegl blådæmpet

Selve oplægningen skred frem som planlagt, selvom der naturligvis blev brugt mange flere arbejdstimer set i forhold til en mere almindelig tagflade. Her er kviste og skotrender, som har givet en del skærearbejde. 

Endelig har de specielle okseøje-kviste (også kaldet øjenbrynskviste) krævet en del. (Se også Taginfo nr. 10 2013). Her måtte vi til fulde udnytte vingetagstenens mulighed for at presse og strække i bredden. Med en god portion tålmodighed, fingersnilde og diverse udregninger er det lykkedes at få et harmonisk og smukt udtryk. I forbindelse med renoveringen er vinduernes forsatsrammer også fornyet for at få en bedre varmeøkonomi.

Dantegl blådæmpet

Brændes to gange

De blådæmpede Dantegl vingetagsten fremstilles på Volstrup Teglværk i Nordjylland. De gennemfarvede tagsten udmærker sig ved det smukke matte farvespil, der varierer fra brunlige over skifergrå til blålige nuancer. Det giver tagfladen et helt unikt udtryk. Selve blådæmpningen foregår i forbindelse med, at tagstenene brændes en ekstra gang. Som det kan ses på ældre ejendomme, har teknikken at blådæmpe lertagsten været kendt langt tilbage i tiden.

Tønder politistation med Dantegl blådæmpet