TAGINFO 6 - 2016

I begyndelsen af 2013 besøgte vi første gang Designmuseum Danmark mellem Bredgade og Amaliegade i København (læs nyhedsbrev nr. 7/2013). Det var før, det gamle tag blev nedtaget, og en større tagrenovering af det firefløjede anlæg blev påbegyndt. Bygningerne, der omkranser haveanlægget Grønnegården, betegnes som et af hovedstadens fineste rokokobyggerier.  Renoveringen, som blev påbegyndt i foråret 2013, er nu færdig. Se og læs mere om resultatet i artiklen.

110.000 håndstrøgne Dantegl

Designmuseum Danmark med det imponerende håndstrøgne tegltag.
Designmuseum Danmark med det imponerende glaserede, håndstrøgne tegltag.

Renoveringen af taget på Designmuseum Danmark er, når det gælder antallet af håndstrøgne, glaserede tagsten, en af de allerstørste. På den samlede tagflade på 7.000 m² er der oplagt 110.000 håndstrøgne vingetagsten til JP-binder. Tagstenene er glaseret i tre mørke farvenuancer – sort, sølvsort og sort transparent. Stenene er blandet på stedet, hvilket giver tagfladen det helt unikke og meget autentiske farvespil. 

Designmuseum Danmark er et videnscenter og udstillingssted for dansk industriel design, kunstindustri og kunsthåndværk. Museet blev grundlagt i 1890 og flyttede i 1926 til den nuværende placering, det tidligere Kongelige Frederiks Hospital færdigbygget i 1757 efter tegninger af arkitekterne Nicolai Eigtved og Lauritz de Thurah.

Specialfremstillede håndstrøgne Dantegl tagsten

Den seneste renovering af taget foregik i 1920’erne. Vejrets påvirkning havde sat sine tydelige spor, ikke mindst på lofterne, hvor museets medarbejdere i flere år måtte stille baljer frem for at undgå vandskader på de underliggende konstruktioner, magasiner og udstillingsarealer. En stor donation fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal gjorde det muligt at gennemføre den bekostelige tagrenovering. Vejret kom også her til at spille en hovedrolle, da ikke bare én men to voldsomme storme ramte projektet, først Allan i oktober 2013 og i december stormen Bodil.

Spærene var i meget fin stand, så det var kun nødvendigt at udskifte mindre dele af den oprindelige trækonstruktion. I forbindelse med renoveringen er der lagt stor vægt på at bevare og genskabe så meget af det oprindelige udtryk som overhovedet muligt. Foruden de håndstrøgne tegltagsten gælder det også kvistvinduerne, den anvendte linoliemaling, nogle af sandstensudsmykningerne samt zink- og kobberarbejdet på taget.

Specialfremstillede håndstrøgne Dantegl på Designmuseum Danmark

Arkitekt på opgaven er KPF Arkitekter, København og hovedentreprenør Hovedstadens Bygningsentreprise A/S. ”Processen er forløbet fint uden de store overraskelser, og bygherren (red. Designmuseum Danmark) er meget tilfreds med sit nye tag”, udtaler Lars Tambour, bygningskonstruktør og byggeleder, KPF Arkitekter.

Dantegl Håndstrøgne på Designmuseum Danmark