Dantegl - klassisk, danskproduceret tagsten

Danmark er et rigtigt teglland. Se dig omkring, i by og på land, tegl i alle former og afskygninger er en markant del af den danske historie. Vores byggestil og arkitektur har i århundreder været præget af dette unikke naturprodukt. Da kunsten at brænde tegl blev kendt på disse breddegrader i midten af 1100-tallet, var tegl et kostbart produkt, som udelukkende blev brugt til byggeriet af klostre, kirker, slotte og herregårde. Med tiden blev tegl hvermandseje, og bindingsværkshusenes lerklinede facader blev udskiftet med brændte sten og stråtagene erstattet med røde vingetagsten.

Dantegl fra Volstrup Teglværk

TEGL GÅR ALDRIG AF MODE

At vi som befolkning har kastet vores kærlighed på tegl, er ikke så underligt. Den danske undergrund indeholder nemlig store naturlige forekomster af ler, der egner sig fortræffeligt til teglfremstilling, og i et land, hvor vejret er særdeles omskifteligt, har teglstenen også bevist sit værd som et solidt og holdbart byggemateriale. Det er også en af forklaringerne på, at tegl aldrig er gået af mode – for tegl er mere end noget andet et billede på Danmark. I forbindelse med renovering af historiske bygningsværker er det ikke usædvanligt at støde på tegltage, som blev oplagt for et par hundrede år siden. Det siger ikke så lidt om tegltagstenens styrke og holdbarhed.

 

VOLSTRUP TEGLVÆRK

I 1882 blev Sæby Dampteglværk i Vendsyssel grundlagt i udkanten af købstaden Sæby. Her var rigeligt med godt ler i undergrunden og tilmed store mængder vand, som var nødvendig for at drive dampteglværkets maskiner. Det skulle dog hurtigt vise sig, at vandet var ubrugeligt til det formål, da det var meget jernholdigt. Teglværket blev derfor få år senere flyttet til landsbyen Volstrup nogle kilometer vest for Sæby, hvor det ligger den dag i dag. Her produceres de populære Dantegl vingetagsten.

På Volstrup Teglværk er de stolte håndværksmæssige traditioner stadig i højsædet når leret forarbejdes og de strengpressede tagsten placeres i bakker, tørres, brændes ved ca. 1.000° og efterfølgende pakkes. Dantegl fremstilles af 100 % ler. Den smukke teglrøde farve fremkommer når det naturlige indhold af jernoxid oxiderer under brændingen. Derfor beholder Dantegl deres smukke teglrøde farve år efter år. Med valget af Dantegl får du en tidløs tagløsning, der har overlevet mange modeskift i byggeriet. Dantegl er Danmarks nationaltag!

Download brochuren: Dantegl fra Volstrup Teglværk - et stykke dansk bygningshistorie

Læs mere om Dantegl Gammel Dansk

Læs mere om Dantegl Økonomi

Læs mere om Dantegl Håndstrøgne